Black Rock / Mus Architects

first_imgSave this picture!© Tomasz Zakrzewski+ 24Curated by María Francisca González Share “COPY” CopyAbout this officeMus ArchitectsOfficeFollowProductsWoodPlastic#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBielsko-BiałaPolandPublished on October 24, 2018Cite: “Black Rock / Mus Architects” 24 Oct 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Black Rock / Mus Architects Year:  Black Rock / Mus ArchitectsSave this projectSaveBlack Rock / Mus Architects CopyHouses•Bielsko-Biała, Poland ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904287/black-rock-mus-architects Clipboard Photographs:  Tomasz Zakrzewski Manufacturers Brands with products used in this architecture project Houses ArchDailycenter_img Projects Poland 2018 “COPY” Area:  260 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Mus Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904287/black-rock-mus-architects Clipboard Photographs Manufacturers: Geberit, Cembrit, Duravit, Guardian Glass, Wienerberger, iGuzzini, AmkelSave this picture!© Tomasz ZakrzewskiRecommended ProductsWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsStonesFranken-SchotterFlooring and Wall Tiles – Dietfurt LimestoneStonesNeolithSintered Stone – Arctic White – Colorfeel CollectionEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. IDEAThe main idea was to create something different and original. Not just a single-family house, but an abstract form. We wanted to create a building that refers to the mountainous area, a house that seems to be a result of tectonics and not design processes. This thought was the starting point of the project and the frame that kept the space composition in check.Save this picture!© Tomasz ZakrzewskiTherefore, we tried to design and implement the concept of a space by escaping the standards associated with single-family houses. We wanted this house to emeryt like an erratic boulder embedded in a mountain slope, not an architectural form with walls, windows and a roof.Save this picture!© Tomasz ZakrzewskiSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Tomasz ZakrzewskiFORM”Black Rock” originates from the topography of mountainous terrains. “The Rock” is not a cuboid, a cube or a classic house with a gable roof.  It is an abstract multifaceted solid without obvious division into walls and a roofSave this picture!© Tomasz ZakrzewskiSave this picture!ElevationSave this picture!© Tomasz ZakrzewskiIn the south, the house opens up to the garden, the sun and the view of the Beskids (mountains). The southern wall is high and includes openings such as glazing, terrace and loggia, which provide the panoramic view. The northern facade mostly consists of a roof slope falling to the plot border – the house’s wall is low and closed here.Save this picture!© Tomasz ZakrzewskiSTRUCTURE, FORM, MATERIALThe plot is situated on the slope of the mountain. It has a clear decline both in the south and east. The initial plan of the house was adjusted to the slope so that the entire ground floor sits on the ground surface. Based on the natural terrain, the horizontal floor plan was broken half way through. As a result, the entrance zone with a garage and supplementary rooms is on a different level from the living room, kitchen and dining room. A half-floor has been created so the entire living area is directly connected with the terrace and garden.Save this picture!© Tomasz ZakrzewskiThis design process led to the division of floors in the night part of the house (first floor) and as a consequence we created the multi-pitched roof, whose refractions follow the faults resulting from the house’s functional layout in the actual area.  Thus, the form of the roof and the body result from the functional design objectives being adapted to the landscape. The building’s geometry was built into the topography of the mountain, highly impacting the house’s structure and its final dynamic form.Save this picture!SectionThere is a strong relationship between the building and the surrounding landscape. The external character of the house is formed by its multi-layered form as well as by the material which was used as a packaging of the function. The homogeneous and raw black shell conceals internal spaces and levels.Save this picture!© Tomasz ZakrzewskiSharp, jagged boulder, black slate or basalt lump sticking out of the mountain slope, instead of a classic suburban house.The entire creative process was based on the original idea. It became the genesis of the project and was brought through the entire design and construction process, until the end – the implementation of the “Black Rock”.Project gallerySee allShow less“Re-Habit” Transforms Empty Big Box Stores into Housing for the HomelessArchitecture NewsJávri Lodge / Arkkitehtitoimisto Teemu PirinenSelected Projects Sharelast_img read more